Äkta och hållbar kommunikation

Om Nudge Kommunikation

om nudge kommunikation

Nudge Kommunikation är en kommunikationsbyrå på västkusten. Kontoret ligger i Ljungskile, några mil utanför Uddevalla. Jag arbetar gärna lokalt, men välkomnar kunder över hela landet. 

Jag hjälper dig med det mesta inom kommunikation. Tillsammans med kunden skapar jag hållbar och äkta kommunikation som talar till både hjärta och hjärna. Texter som berör och bilder som förför. 

Nudge Kommunikation ger din kommunikation – och dina kunder – en knuff i rätt riktning.

Läs mer om vad jag kan hjälpa dig med.

om Emelie

Nudge Kommunikation drivs av mig, Emelie Ljungberg. Jag har arbetat med kommunikation i olika roller och branscher i snart tjugo år, både strategiskt och operativt. Jag är bra på att generera idéer och se helheten, utan att tappa ögat för de små, men viktiga, detaljerna.

Jag är i grunden civilekonom, men har även läst på journalisthögskolan och har alltid älskat att formulera mig i text. Jag är också författare till boken Längtansresan – en berättelse om ofrivillig barnlöshet.

Läs mer om mitt författarskap och boken här.

arbetssätt

För att kunna hjälpa dig med vad och hur du ska kommunicera behöver jag först förstå varför. Vad är syftet med verksamheten och vad vill du uppnå med kommunikationen?

Jag börjar alltid med att sätta mig in i dina behov. Det kan vara så enkelt som ett inledande samtal, men det kan också vara en workshop där vi grundligt går igenom verksamheten, dina och dina kunders behov. 

Därefter kan mitt uppdrag handla om att informera, öka kännedomen, förändra attityder eller beteenden, väcka engagemang, öka försäljningen, skapa lojalitet eller stärka närvaron. Vad vill du att din målgrupp ska göra, veta, kunna, tycka, känna?

Bra kommunikation skapas genom samarbete. Jag kan göra det mesta åt er, men ett budskap som är hållbart, äkta och engagerande kräver engagemang från båda parter. 

Jag är strukturerad och gillar planer. Det kan vara en tio punkters att-göra-lista eller en utförlig kommunikationsplan på flera nivåer. Det viktiga är att ha en plan över vad som behöver göras, när det ska göras och vem som ansvarar. Annars är det lätt att det inte blir av. En plan ger en knuff i rätt riktning.

hör av dig så skapar vi något bra tillsammans

VÄRDERINGAR

Mitt eget och Nudge Kommunikations “varför” handlar om kommunikation. Ordet kommer från latinets commuʹnico som betyder att dela, att göra gemensamt. För mig handlar kommunikation om en vilja att dela med sig av kunskap, erfarenheter, känslor och handlingar. Den viljan drev mig att skriva en självbiografisk roman. Den viljan driver mig också att hjälpa andra att nå ut med sina budskap. 

Elefanten i Nudge Kommunikations logga är en viktig symbol, inte enbart för att den förknippas med nudging. Elefanter kan skratta, leka och sörja och de tar hand om varandra och löser sina problem tillsammans.  Trots sin storlek är de smidiga och snabba. Det här är egenskaper som är viktiga även för Nudge Kommunikation – empati, samarbete och flexibilitet. Elefanten har också stora öron och jag försöker att lyssna på djupet – på omvärlden, på dig som kund och på dina kunder. 

Elefanten har också blivit offer för människans ohållbara livsstil och jag tror att fler företag behöver tänka hållbart. Jag försöker själv att tänka hållbart i allt jag gör, både privat, i mitt företag och i arbetet med mina kunder.

Därför tilltalas jag av nudging, som handlar om att förstå mänskliga beteenden och varför vi inte alltid gör val som är bra för oss själva, andra och samhället i stort. Nudging handlar om att använda den förståelsen för att anpassa beslutsmiljöer och kommunikation och ge en lätt knuff i rätt riktning så att människor lättare kan göra bättre val.

Nudging får inte vara vilseledande och måste vara något mer än att bara utnyttja beslutsprocesser för egna syften som ett ökat sälj. Men hållbar kommunikation behöver inte betyda att sälja mindre, utan mer om att rikta sig med rätt budskap till rätt kunder – de som verkligen behöver dina produkter eller tjänster. 

Läs mer om elefanten som symbol i loggan. 

Bra kommunikation startar med varför

För att skapa kommunikation som når ut och engagerar räcker det inte att veta vad och hur du vill kommunicera, du måste börja med varför. Vad är syftet?

Bakom företagsnamnet Nudge Kommunikation och elefanten i logotypen döljer sig mitt varför. Nyfiken? Läs mer nedan. 

NUDGING

Nudge betyder knuff, men nudging är också ett begrepp som handlar om att påverka beteenden och göra det lättare att välja rätt.​

ELEFANTEN

Elefanten besitter många egenskaper som är viktiga för mig - empati, samarbetsförmåga och flexibilitet. Den har också blivit en symbol för nudging. ​